Restaurangköksutbildning

Hej på er alla som sysslar med restaurangköksutbildning eller

restaurangmatlagning!

Mitt namn är Axel Hess och jag har varit lärare på Vipangymnasiet i Lund på HR-programmet med inriktning restaurangkök. Som ni kanske vet, så började jag för ett tag sedan att skriva utbildningsmaterial för restaurangskolor, utbildningsväsendet och för restauranger.

Materialet är indelat i böcker eller pärmar och har skrivits enligt de reviderade kursplaner, som började gälla i augusti år 2000. De har kompleterats med kursmaterial anpassat till den nya gymnasieskolan 2011.

Ett antal skolor har redan köpt mitt material och tycker att mina pärmar är ett enastående material för eleverna.

Alla elever kan lätt följa arbetsgången och kan se uppbyggnaden av en maträtt i ord och bild.

Vad är då det viktiga med mitt material?

1)   Materialet har praktiserats av elever tillsammans med mig i respektive årskurs. Senare kompletterade jag med viktigt material.

2)   Materialet i pärmarna kan bytas ut mot material från mina andra pärmar eller kompletteras med eget material.

3)   Pärmarna eller böckerna 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 21, 24, 25, 27, 28, 29, 35, 36, 37 och 38 är skrivna maträtter, som eleverna själva skall sammanställa till en matsedel, som skall kombineras med kallskänkens utbud. Rätterna kan även användas som utbytesmaterial i pärmarna till gymnasieutbildningen 2011.

4)   Materialet är kursanpassat enligt gymnasieskolans kursplan.

5)   Materialet är åskådliggjort genom fotografier och tydlig skrift och kan därför lättare läsas av dyslektiker, invandrare och elever, som är mera högerhjärnetänkande.

6)   Materialet kan förändras genom ett bra samarbete med restaurangköks- och kallskänkslärare, så att undervisningsmaterialet kan framställas och användas med många variationsmöjligheter.

7)   Materialet visar vad eleverna borde kunna och veta något om. De kan utveckla sig själva i årskurs 3, så att de har en bra plattform att stå på, när de möter verkligheten. Det är självklart att eleverna inte kan lära sig allt jag har skrivit om. Därför kan läraren  peka på de viktigaste bitarna i utbildningen men samtidigt ge elever, som har mycket större kapacitet en chans att vidareutveckla sig, när andra har det svårare.

8) När materialet har fått en skada eller en sida fördärvad, kan endast den delen du behöver rekvireras till självkostnadspris. (OBS! Endast om ni beställer pärmar)

9) Materialet kan tas ut ur pärmen, läggas i plastfickor och användas i köket på respektive  avdelning. Sedan återställs pärmen igen, när andra sidor används nästa omgång på samma  sätt.

10) Materialet bör användas mest av eleverna i grupparbete,  förutom i årskurs 1 och 2, då  läraren måste styra undervisningen, för eleverna vet inte i vilken riktning utbildningen skall gå.

11) Livsmedel A-pärmarna är perfekta att ha som grupparbete.  På Vipeholmskolan har Mac Hansson provat ut en perfekt variant med att sätta ihop en mängd frågor, som han vill ha svar på, som skall lämnas skriftligen till honom. Därefter bedömer han den inlärda  kunskapen. Där är det aktivitet i klassen. Grupperna skall vara 3 till 4 elever. Efter  inlämnat arbete byter man till nästa pärm.

12) Ni kan sätta ihop en pärm av olika pärmar, som ni själva vill av mitt material. Kravet jag har är då att en klassuppsättning beställes.

13) Vill ni i samband med klassuppsättning ha en egen frontpage från er skola på förstasidan, så kan det också ordnas.

Det jag kan erbjuda är följande böcker:

Till årskurs 1

                                                                                                               exkl moms             

Bok 1,Varmkök grundkurs 100 p, praktik                    pris: 350:-            

Bok 2, Varmkök grundkurs 100 p, teori och praktik  pris: 260:-            

Bok 3, Varmkök grundkurs 100 p, teori och praktik  pris: 270:-           

Bok 20, Kallkök grundkurs 100 p praktik                    pris: 425:-           

Till årskurs 2

Bok 4, Restaurang 100 p, praktik                                  pris: 370:-           

Bok 5, Restaurang 100 p, praktik                                  pris: 460:-  

Bok 6, Restaurang 100 p, ekonomi till pärm 4 och 5  pris: 160:-

Bok 8, Restaurang 100 p, teori och praktik                 pris: 340:- 

Bok 26, Restaurang 100 p, kallskänksdelen                 pris: 410:- 

 

Till årskurs 3 Restaurang och storkök

Bok 11, Rest. o storkök A 200 p Fiskrätter            pris: 460:-           

Bok 21, Rest. o storkök 100 p Husmanskost från                        

 folkhemmen                                                                 pris: 500:-         

 

Till årskurs 3 restaurangutbildning

Materialet passar för kurserna :

Restaurang påbyggnad 100 p,

Restaurang och storkök A 200 p

och  restaurang och storkök B 100 p.

Det kan vara handledningsmaterial till restaurangköken, hobbykockar och eftergymnasial utbildning.

 

Bok 7, Potatiskompendiet    (ny 2008 med 50 fler anrättningar)          pris: 395:- 

Bok 9,Varma förrätter                                                                                 pris: 420:- 

Bok 10, Svensk husmanskost  1 (för restaurangutbildning)                   pris: 470:-  

Bok 12, Vegetarisk ā la carte                                                                      pris: 320:-

Bok13, Skaldjur ā la carte                                                                           pris: 470:-

Bok 14, Internationella maträtter                                                               pris: 410:-

Bok 15, Vilträtter                                                                                           pris: 550:-

Bok 16, Kötträtter ā la carte   (ox- och fläskkött)                                    pris: 440:-

Bok 17, Fiskrätter ā la carte                                                                         pris: 520:-

Bok 18, Restaurangstyckning                                                                       pris: 410:-

Bok 19, Tamfågel ā la carte 1 (anka, broiler, struts )                               pris: 340:-

Bok 21, Svensk husmanskost 2  ( för storkök och folkhem)                     pris: 500:-

Bok 24, Såskompendiet                                                                                  pris: 450:-

Bok 25, Soppkompendiet                                                                               pris: 540:-

Bok 27, Julbord på Spångens gästgivaregård                                            pris: 450:-

Bok 28, Den stora sjötungsboken                                                                 pris: 550:-

Bok 29, Skånska mattraditioner                                                                   pris: 420:-

Bok 35, Kötträtter ā la carte 2   (kalv- och lammkött)                             pris: 440:-

Bok 36, Sillinläggningar                                                                                 pris: 300:-

Bok 37, Vildfågel ā la carte                                                                           pris: 550:-

Bok 38, Tamfågel ā la carte 2    (gås, kalkon, kyckling)                           pris: 350:-  

 

Svenska gymnasieskolans nya lärlingsutbildning

 

Bok 39, Matlagningsgrunder 1                                                                      pris: 180:-

Bok 40, Matlagningsgrunder 2                                                                      pris: 270:-

 

Kursmaterial: Livsmedelskunskap A

Bok 30 A, Fisk, blötdjur, musslor och skaldjur.                                           pris: 290:-

Bok 31 B, Charkuteriprodukter, kött, svamp,

            prefabricerade livsmedel, tamfågel,vildfågel, vilt och ägg            pris: 240:- 

Bok 32 C, Grönsaker och cerealier                                                               pris: 260:- 

Bok 33 D, Kryddor, vinäger och ättika, socker, frukt, bär och

              nötter.                                                                                                   pris: 310:- 

Bok 34 E, Drycker, matfett, mejerivaror, ost                                              pris: 290:-

 

 Med dessa 5 böcker har man ett unikt läge för grupparbete.

Vi på Vipeholmsgymnasiet lägger ut böckerna till 5 grupper, för skriftlig redovisning

av vissa uppgifter.

Tex: A) Beskriv 5 plattfiskar. B) Vilka tillagningsmetoder passar för dessa?

Eller A) Namnge 5 hårdostar. B) I vilka sammanhang kan de användas i matlagning?

Här har eleverna åskådligt material med restaurangköksanknytning.

 

Kursmaterial: Projekt och företagande

 Bok 22, Att öppna och driva en restaurang.    (Lärardel)                        pris: 160:-      

Bok 23 ,                           "                                     (Elevdel)                           pris: 150:- 

Nya böcker är

Bok 41 Grönsakstallrikar och svamp 182 sidor                pris: 270:-

Bok 42 Grönsaksanrättningar 358 sidor                 pris: 500:-

OBS! Priserna är exkl. frakt.

Privatpersoner betalar med postförskott eller förskottsbetalning.

Adressen är: A.H.Yrkesfakta, Länsmansvägen 7,

237 31 Bjärred

Telefon och fax är: 046-292584

E-mail och beställningsadress är: axel@ahyrkesfakta.se 

 

Ett exempel på hur ett recept är utformat finns sist

på vänstersidan med skrift "Recept"